Adoi! Belanja perubatan undang masalah besar?

Baru-baru ni terjumpa satu artikel menarik dalam Harian Metro berkaitan kegagalan pengurusan kewangan. Artikel bertajuk “Belanja Perubatan Masalah Besar”. Mari kita baca dulu…

Jika kita lihat daripada rumusan yang dibuat oleh AKPK, 48% daripada punca masalah kewangan adalah daripada kegagalan dalam pengurusan perbelanjaan perubatan 24% dan 24% lagi daripada pengurusan kewangan yang kurang cekap.

Mari kita lihat bagaimana keadaan ini boleh terjadi, mahal sangat kah kos rawatan sekarang ni? Adakah kemungkinan perkara ini boleh terjadi pada diri kita?

Non-productive Phase (1 – 22 tahun)

Dalam kehidupan kita, dari kita lahir sehinggalah berumur 22 tahun, merupakan fasa tidak produktif. Mengapa? Kerana dari lahir sehingga 22 tahun kita masih dalam tanggungan ibu ayah kita betul tak? Yelah, dari lahir sampai UPSR, kemudian PMR, kemudian SPM, kemudian sambung plan wat degree lagi 4 tahun dah 22 tahun… So memang terang-terang la tempoh ni memang tak produktif langsung. Apa maksud tak produktif? Tidak mendatangkan income lah. Keluar lagi ada, itu pun bukan duit kita. Kan?

Productive Phase (22 – 55 tahun)

Tup tap tup tap sampai masa kita grad dan mula start kerja. Tapi once start mulakan carier, maka bermulalah era produktiviti. Start daripada gaji pertama, kita dah start allocate duit kita, tang mana nak bayar sewa rumah, tang mana nak bayar loan kereta, tang mana nak reserve nak kawen, tang mana nak kasi kat mak ayah, itu belum masuk duit perbelanjaan harian, duit makan minum, rokok dan lain-lain.

Jika kita jenis menyimpan sikit, pasti kita ada ASB, ASN dan macam2 lagi plan kewangan bagi menjana kewangan kita dari masa ke semasa.

Dalam umur muda awal 20an sehingga sebelum pencen memang syarikat akan menyediakan semua keperluan kita. Masa tu kita merupakan aset syarikat. Pada masa inilah kita digunakan sepenuhnya oleh syarikat bagi mendatangkan pulangan kepada syarikat. Maka semuanya adalah baik-baik. Kalau dapat syarikat bagus, semua disediakan transport ada, panel kesihatan ada, insuran ada, rumah ada dan macam-macam lagilah. Tetapi tak semua. Biasanya semua syarikat-syarikat besar sahaja ada macam tu. Kalau kerja dengan gomen, memang dapat special treatment lah dekat hospital gomen. Serba serbi tanggung. Memang semua best selagi kita masih memberi manfaat kepada mereka. Tetapi sampai bila? Adakah seumur hidup kita?

Semua berakhir apabila tiba 3 perkara.

1. Bila anda menghadapi kemalangan

Kemalangan? Kemalangan ditempat kerja? Kemalangan diluar tempat kerja. Dimana sahaja, apabila berlaku kemalangan yang menyebabkan diri kita tidak lagi boleh bekerja, pada masa itu sudah tentu syarikat juga terpaksa melupakan kita. Mungkin pada peringkat awal syarikat akan memberikan pampasan, akan cuba memberi masa kepada kita untuk pulih jika boleh, tetapi sekiranya kemalangan yang teruk yang menyebabkan kecacatan atau lumpuh. Sudah tentu tiada syarikat yang sanggup menanggung kita lagi. Jika kita sempat menyimpan alhamdulillah lah. Habis tu kalau kita baru setahun dua kerja. Simpanan berapa banyak yang ada?

2. Bila anda menghadapi masalah kesihatan

Begitu juga apabila kita menghadapi masalah kesihatan yang buruk. Apabila ini berlaku memang kita tak mampu berbuat apa-apa. Lebih-lebih lagi apabila masalah kesihatan ini mengganggu performance kita dalam syarikat. Sama macam kemalangan, andai kita baru bekerja sudah tentu kita akan menghadapi masalah. Simpanan yang sedikit itu habis begitu sahaja untuk menanggung kos rawatan.

3. Bila anda pencen lah…

Yelah, sudah pencen. Sudah tentu syarikat takkan sediakan apa-apa perlindungan pada kita dah. Sebab pada masa ini kita produktiiviti kita pun dah start slow. Jadi takda maknanya syarikat akan terus memberi kita peluang lagi bersama mereka.

Jadi apabila 3 perkara diatas berlaku pada diri anda. Maka segala manfaat daripada syarikat akan berakhir. Padahal apabila berlaku 3 perkara diataslah kita memerlukan support dan perlindungan yang sepatutnya. Bila kita pencen biasanya masa itulah macam2 penyakit sampai. Padahal masa itu baru kita nak merasa hasil keringat bekerja berpuluh tahun.

Semuanya boleh berlaku. Adakah kita bersedia?

Maka sebenarnya, insuran diperlukan sebagai protection kepada simpanan kita. Memanglah kita mempunyai simpanan besar pada waktu ini, tetapi wajarkah kita habiskan hasil keringat kita selama bertahun-tahun bagi menanggung kos rawatan perubatan kita?

Kalau kita takde insuran, takde simpanan. Agak2 mana datang duit? Terpaksa lah berhutang. Maka begitulah yang menyebabkan mengapa ramai orang menanggung beban besar dalam kos perubatan sekarang ini.

_____________________________________________________________________

Jika nak tahu lebih lanjut tentang PruBSN Takaful…jangan segan silu untuk hubungi kami Ghazali 019-9982092 atau Hidayah 019-9172092. Konsep yang kami pegang sangat mudah…kami terangkan sepenuhnya, dan selepas itu anda yang tentukan sendiri. Tanpa Paksaan Tanpa Desakan.. kerana apa? kerana kami percaya perlindungan kewangan/takaful perlu dibeli mengikut keperluan dan kemampuan anda tanpa sebarang paksaan dan tanpa sebarang desakan. Kami hormati keputusan anda. Untuk yang tinggal di sekitar Kuantan, Pekan atau Kemaman..boleh juga jumpa kami personally…kita keluar minum2..sembang2…just give us a call 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *