Selekoh Perjalananan Hidup

Innalillahi wainnalillahirrajiunnn…

Kemalangan maut melibatkan sebuah kenderaan terbabas jatuh ke gaung. Jika dari Kuantan sebelum Esso Bkt Tajau.

Seorang pemandu dan 3 penumpang. Seorang meninggal dunia di tempat kejadian.

Siapa sangka dalam banyak2 selekoh merbahaya sepanjang jalan lama antara Kuantan dan Temerloh, kemalangan boleh berlaku disebuah jalan yang lurus?

Tetapi bila direnung memang menjadi kebiasaan dijalan yang lurus, kita sering terleka dan tidak bersedia untuk sebarang kemungkinan. .

Seperti kehidupan kita juga la kan. Permulaan jalanan kita dengan dilahirkan kedunia fana ini dan diakhiri kematian.  Sepanjang jalan penuh selekoh, setiap selekoh biasanya ada peristiwa penting.

Tapi semuanya pada kita seakan lurus walaupun sebenarnya selekoh tajam dengan onak berduri, ada yang panjang selekohnya dan ada yang pendek, semuanya kerana kita sudah BERSEDIA untuk menghadapi selekoh itu. Malah kita berusaha keras untuk melaluinya. Tetapi bagaimana kalau jalan yang lurus? Semuanya nampak ok tapi siapa yang tahu?

Sebenarnya di selekoh2 itulah berlaku peristiwa zaman belajar kita, perkahwinan kita, waktu kelahiran anak kita, kereta impian, rumah impian, umrah haji, simpanan dll. Semuanya memerlukan usaha keras titik peluh kita dengan bersungguh2. Yang kita sangka jalan lurus itu bukan lah bermakna kita boleh bersenang2 sepanjang masa. Malah ada dua peristiwa besar yang mungkin berlaku tak dijangka iaitu Masa Sakit atau Masa Kematian kita yang boleh berlaku bila2, sama ada diselekoh atau dijalan lurus.

Maka sejauh mana BERSEDIA kita untuk Masa Kematian dan Masa Sakit kita?

Jika Masa Sakit tiba di selekoh pertama lagi, bagaimana?

Mampukah kita menghabiskan seluruh selekoh hingga ke akhirnya?

Hubungi kami untuk mengetahui bagaimana persediaan terbaik untuk menghadapi semua selekoh dengan BERSEDIA!

400671_10152013758777205_1156831770_n

ghazalitajuddin

Ghazali Tajuddin 0169212092 Your Servicing Agent - PruBSN Takaful Malaysia http://www.takaful-insurance.com.my [ FREE TAKAFUL QUOTATION ]  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *