Obesiti


malaysia-negara-obes

 

Mengikut kajian, sememangnya punca penyakit adalah disebabkan oleh pemakanan. Pemakanan yang berlebihan pula boleh membawa kepada obesiti, obesiti boleh mengundang banyak penyakit.

Kenapa topik obesiti? Kerana kami selaku perunding takaful kerap kali berhadapan dengan mereka yang ingin mengambil plan takaful medikal kad tetapi ingin menghadapi masalah obesiti.

Habis tu? Orang obes tak boleh ambil takaful kah? Bukan begitu, bila kita dalam kategori obes, kita ada potensi yang lebih tinggi kemungkinan akan menghadapi masalah berkaitan berat. Darah tinggi, kencing manis, stroke dan jantung adalah contoh penyakit yang biasa dihidap oleh mereka yang obesiti.

Setakat pengalaman saya dengan Takaful PruBSN, kebanyakan pemohon yang obes perlu melalui proses Medical Examination(ME) yang ditanggung sepenuhnya oleh Takaful PruBSN! Belum sign up lagi PruBSN dah keluar modal dulu untuk kita! Lihat betapa pentingnya tahap kesihatan kita sebelum ambil plan takaful.

Sesudah ME, akan ada beberapa kondisi permohonan kita seperti berikut:

  1. Loading – Sumbangan bulanan perlu ditambah sedikit disebabkan kita mempunyai risiko penyakit yang lebih tinggi. Tetapi ini cukup baik sebab masih cover jenis sakit kritikal
  2. Exclusion – Exclusions ni means dia memang tak nak cover terus sakit, sakit tertentu sahaja
  3. Loading & Exclusion
  4. Decline Benefit – Permohonan kepada benefit tertentu seperti Medikal Kad kita tak dipersetujui.
  5. Reject – Dia tak nak ambil kita terus sebagai customer. Ini biasanya kalau dah ada sakit. Memang sedih wooo nak bagitau kat prospek.

Jadi kalau kita lihat, bila obesiti ni paling ringan kena tambah bayaran bulanan sikit. Paling worst terus dia tak nak ambil permohonan kita. Tak perlu marah dan kecewa, apa kita perlu buat, kita usaha untuk perbaiki BMI kita semula. Bukan untuk orang lain pun.

Saya memang menyeru para pembaca yang mengalami masalah obesiti untuk berusaha mengurangkan berat masing-masing demi menjaga tahap kesihatan kita. Bukan setakat untuk memohon plan perubatan takaful, tetapi demi sebuah kehidupan yang lebih baik. InsyaAllah.

Prevention Better Then Cure.

BMI

 

…………………………

Call/ sms/ Whatapps kami untuk perkongsian ilmu takaful:

Ghazali: 016.921.2092

Hidayah: 016.466.2092

PruBSN Takaful

 

ghazalitajuddin

Ghazali Tajuddin 0169212092 Your Servicing Agent - PruBSN Takaful Malaysia http://www.takaful-insurance.com.my [ FREE TAKAFUL QUOTATION ]  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *