Kenapa pilih Takaful Prudential BSN?

Kenapa-takaful-prubsn

 

  • Semua produk Takaful PruBSN adalah HALAL. Semua plan yang terdapat dalam Takaful PruBSN merupakan plan yang mengikut garis panduan syariah Islam yang dipantau oleh Bank Negara Malaysia.
  • Plan Takaful PruBSN mempunyai PULANGAN/SIMPANAN atau lebih tepat CAPITAL GROWTH. Sebahagian sumbangan takaful anda akan dilaburkan dalam dana-dana syariah yang memberi pulangan sehingga 12%. Anda boleh bawa keluar Cash Value anda bila-bila masa tanpa tempoh matang!
  • Plan Takaful PruBSN adalah KOMPREHENSIFmerangkumi Manfaat Kematian, Sakit Kritikal, Kemalangan, Kad Perubatan dan Simpanan! Merangkami hampir semua risiko kehidupan!
  • Apabila anda memilih Takaful PruBSN, anda memilih plan yang FLEKSIBEL! Dari masa ke semasa sudah pasti anda akan dapatkan perlindungan yang lebih baik, oleh itu kami memastikan plan takaful anda lebih fleksibel untuk bagi memenuhi keperluan anda dimasa hadapan!
  • Kad Perubatan Takaful PruBSN dijamin “Auto-Renew” setiap tahun dan tidak boleh dibatalkan “Non-Cancelable”. Tak semua syarikat takaful mempunyai kelebihan sebegini. Mereka ada hak untuk membatalkan polisi anda apabila didapati anda claim berlebihan.
  • Elaun Hospital Takaful PruBSN adalah untuk rawatan di Hospital Kerajaan atau Hospital Swasta. Katalah elaun anda RM350 sehari, ada pesaing kami hanya berikan elaun kepada pesakit yang masuk hospital kerajaan sahaja.
  • Kebanyakan Hospital Pakar adalah panel Takaful PruBSN di seluruh Malaysia.
  • Bonus tanpa claim “Non-Claim Bonus”. Anda sihat? Tak pernah sakit? Kami berikan BONUS Tahunan!!!
  • Jika anda didapati mengidap Sakit Kritikal, sumbangan takaful anda akan dibayar oleh Takaful PruBSN PERCUMA. Tiada lagi pembayaran dari anda. Begitu juga pembayaran takaful anak anda. Tiada lagi pembayaran dan rawatan ditanggung sepenuhnya oleh Takaful PruBSN.
  • Kad Perubatan Takaful PruBSN adalah PRODUK KAMI, bukan pihak ke 3 seperti sesetengah syarikat lain yg boleh menyebabkan kesilapan dan melambatkan proses klaim anda!
  • Kad Perubatan Takaful PruBSN mempunyai limit perlindungan tertinggi sehingga RM2,500,000.00.
  • Takaful PruBSN telah diterajui oleh pakar industri insuran di Malaysia sejak 1924, dan semakin matang dalam perbankan dan pelaburan Islam. Ini menunjukkan komitmen kami dalam melindungi anda.

 

PruBSN Pengendali Takaful Terbaik (Asia) 2012

Klip berita ini dipetik daripada Buletin 1.30 TV3 bertarikh 24 Disember 2012 berkaitan pencapaian terkini yang dimenangi oleh PruBSN sebagai Pengendali Takaful Terbaik (Asia) 2012 dalam Anugerah Perniagaan & Kewangan Islam yang dianjurkan oleh CPI Financial berpangkalan di Dubai, Emeriah Arab Bersatu pada 5 Disember 2012 yang lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, En.Azim Mithani berkata anugerah ini adalah berdasarkan pencapaian kewangan syarikat yang mantap selain penghasilan produk-produk takaful yang berinovasi.

Pampasan Kematian

cheque-pampasan

 

Diatas merupakan cheque bernilai RM41,955.54 yang merupakan pampasan kematian bagi salah seorang client Takaful Prudential BSN yang terlibat dalam kemalangan maut baru-baru ini di Kuala Terengganu.

Jangan sesekali menganggap, pampasan kematian ini adalah nilai nyawa kita. Sila faham dengan jelas, pampasan kematian adalah usaha dan ikhtiar kita apabila terjadi sesuatu ke atas diri kita, sekurang-kurangnya kita tinggalkan sesuatu bagi meringankan beban mereka yang kehilangan.

Hadith Riwayat Bukhari
“Tinggalkan anak dan isteri kamu dengan kesenangan
lebih baik dari tinggalkan mereka dalam keadaan
meminta-minta”

Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim
“Setiap daripada kamu adalah pemikut tanggungjawab
dan setiap kamu bertanggungjawab terhadap mereka
dibawah tanggungan kamu”

Surah Al-Baqarah Ayat 240
“Dan orang-orang yang (hampir) mati di antara kamu 
serta meninggalkan isteri-isteri mereka, iaitu di beri 
nafkah (saguhati) – makan, pakaian dan tempat tinggal 
hingga setahun lamanya, dan tidak di suruh pindah dari 
tempat tinggalnya. Kemudian jika mereka keluar (dari 
tempat tinggalnya dengan dengan kehendaknya sendiri) 
maka tidaklah kamu bersalah (wahai wali waris si mati) 
mengenai apa yang mereka (isteri-isteri itu) lakukan 
pada diri mereka dari perkara yang patut yang tidak 
di larang syarak itu dan ingatlah, Allah Maha Kuasa,
lagi Maha Bijaksana”

Allayarham baru sahaja mengambil takaful untuk dirinya dengan premium RM150 sebulan. Beliau baru sahaja mengambil takaful selama 3 bulan. Walaupun tidak sampai 120 hari Tempoh Menunggu, bagi kes kemalangan maut, coverage bermula sebaik sahaja borang dihantar bersama-sama bayaran pertama! Hanya rawatan bagi Sakit Spesifik sahaja yang bermula selepas 120 hari!!!

Bagaimana dengan diri kita? Adakah dengan menyerahkan segalanya kepada ketentuan Ilahi adalah yang terbaik atau tindakan kita sekarang adalah yang lebih diredhai Allah?

Wallahualam.

_____________________________________________________________________

Jika nak tahu lebih lanjut tentang PruBSN Takaful…jangan segan silu untuk hubungi kami Ghazali 019-9982092 atau Hidayah 019-9172092. Konsep yang kami pegang sangat mudah…kami terangkan sepenuhnya, dan selepas itu anda yang tentukan sendiri. Tanpa Paksaan Tanpa Desakan.. kerana apa? kerana kami percaya perlindungan kewangan/takaful perlu dibeli mengikut keperluan dan kemampuan anda tanpa sebarang paksaan dan tanpa sebarang desakan. Kami hormati keputusan anda. Untuk yang tinggal di sekitar Kuantan, Pekan atau Kemaman..boleh juga jumpa kami personally…kita keluar minum2..sembang2…just give us a call ;)

Insuran Penjawat Awam Beruniform

image

Baru-baru ini saya terbaca keratan akhbar diatas berkaitan soalan daripada pembaca tentang insuran kepada pekerja khususnya penguatkuasa terhadap risiko bekerja diluar waktu pejabat. Walaupun saya kurang pasti pada awalnya, tetapi berdasarkan jawapan Presiden Cuepacs, Dato Omar Osman, jelas menunjukkan belum ada lagi coverage insuran buat kakitangan beruniform yang bertugas diluar waktu pejabat. Adakah ini bermakna penguatkuasa yang menjalankan tugas untuk kerajaan menghadapi risiko yang tidak ditanggung oleh kerajaan?

Hurmmm. Ada pengalaman? Apa kata anda?

Bila sebut pasal kakitangan beruniform ni teringat saya kepada kecederaan yang dialami oleh seorang konstabel dalam penangkapan perogol bersiri yang dikenali sebagai Bentong Rambo. Konstabel Suhaimi Mohd Razali mengalami kecederaan yang agak teruk pada waktu bertugas waktu itu. Harap-harapnya beliau sembuh dengan segera.

image

Fatwa daripada JAKIM kepada pengamal insuran

Antara faktor kenapa kami hanya mempromosikan Takaful, dan bukan Insuran Konvensional adalah daripada fatwa yang dikeluarkan oleh jakim berikut:

“Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-89 yang bersidang pada 14 – 16 Disember 2009 telah membincangkan Hukum Mempromosikan Produk Insurans Konvensional Menurut Perspektif Syariah. Muzakarah berpandangan bahawa sistem takaful berlandaskan syariah sedang pesat berkembang dan memerlukan sokongan umat Islam dalam usaha untuk memartabatkan sistem muamalat Islam. Sehubungan itu, Muzakarah memutuskan bahawa orang Islam adalah dilarang mempromosikan produk insurans konvensional yang jelas berasaskan sistem riba. Walau bagaimanapun, pendapatan atau komisyen yang diterima dalam proses transisi dari sistem konvensional kepada takaful adalah dimaafkan.”

Sila rujuk laman web rasmi e-Fatwa JAKIM seperti dibawah

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-mempromosikan-produk-insurans-konvensional-menurut-perspektif-syariah

 

ZERO DEDUCTIBLE!

zero-deductible

Berita baik untuk anda!!!
PruBSN Takaful telah melancarkan satu plan medical card Deductible terbaru iaitu ZERO DEDUCTIBLE!!!

Pelan terbaru PruBSN Takaful ini akan membayar kesemua bill rawatan anda dan tiada lagi ko-takaful. Ya! Tiada ko-Takaful!!! Syarat-syaratnya ialah…

1. Kena amik plan TH2 200 dan ke atas.
2. Setakat ni hanya untuk plan dewasa sahaja. Untuk anak2 belum ada lagi.
3. Maximum Elaun Hospital adalah RM 200 sehari. Maksudnya 4 unit (rujuk manfaat hospital mengenai penerangan unit)….so, kalau kita gabungkan dengan manfaat medical cover, pun sama.

So apa tunggu lagi! Esok sudah 2013!!!

Lawati http://www.takaful-insurance.com.my/ untuk maklumat Takaful PruBSN terkini!

Carta Tempoh Menunggu

Takaful PruBSN Waiting Period

Salah satu faktor kenapa kita perlu ambil takaful seawal mungkin adalah kerana adanya tempoh menunggu. Semua jenis takaful termasuk Takaful PruBSN mempunyai tempoh menunggu masing-masing. Tempoh menunggu Takaful PruBSN adalah 120 hari sebelum kita boleh menggunakan Kad Perubatan yang dihantarkan bersama-sama polisi bagi sebarang sakit spesifik.

120 hari bukanlah suatu tempoh yang singkat, jarum jam tetap berdetik walau sekilas masa kita terfikir mahupun termenung sejenak teringat kepada mereka yang tersayang. Apa saja boleh berlaku dalam tempoh ini. Kami sentiasa mendoakan yang terbaik buat semua.

_____________________________________________________________________

Jika nak tahu lebih lanjut tentang PruBSN Takaful…jangan segan silu untuk hubungi kami Ghazali 019-9982092 atau Hidayah 019-9172092. Konsep yang kami pegang sangat mudah…kami terangkan sepenuhnya, dan selepas itu anda yang tentukan sendiri. Tanpa Paksaan Tanpa Desakan.. kerana apa? kerana kami percaya perlindungan kewangan/takaful perlu dibeli mengikut keperluan dan kemampuan anda tanpa sebarang paksaan dan tanpa sebarang desakan. Kami hormati keputusan anda. Untuk yang tinggal di sekitar Kuantan, Pekan atau Kemaman..boleh juga jumpa kami personally…kita keluar minum2..sembang2…just give us a call ;)

 

Antara rawatan Hospital Kerajaan & Swasta

Assalaikum w.t.h & Salam Sejahtera,

Baru-baru ni keluar dalam berita tv dan suratkhabar tentang seorang bekas tentera mengamuk di Hospital Kerajaan kerana gagal mendapatkan perkhidmatan bagi merawat isterinya yang sakit disebabkan tidak mampu membayar wang deposit / akses masuk.

Retak cermin kaunter tu. Jangan buat main2 lah dengan orang sakit. Kalau sakit gigi pun boleh bunuh org tau! Nasib baik tak kena amukm kalau idak lagi haru jadinya kan.

Sometimes yelah bila dah terbiasa tgk org sakit dan cedera, kita pun dah takde rasa apa dah. Tapi kena beringat juga yang menanggung tu bukan kita, tetapi mereka dan yang dikasihi mereka. Mungkin hari ini hari kita esok belum tentu ye… so sentiasalah prihatin sesama kita!

Tuan/puan yang dikasihi sekalian, sekarang ini tidak semua Hospital Kerajaan adalah percuma. Ada antara hospital kerajaan yang mengenakan pembayaran deposit sebelum mendapatkan rawatan tertentu. Dan sebenarnya ada je kos rawatan yang dikenakan untuk pesakit yang bukan kakitangan kerajaan. Berikut antara aduan pesakit di aduanrakyat.com.my

http://www.aduanrakyat.com.my/hospital-tengku-ampuan-rahimah-urus-pesakit-sambil-lewa

Tapi jangan pula kita bersangka buruk kepada Hospital Kerajaan. Kita kena faham, kos rawatan di Hospital Kerajaan tersangatlah rendah disebabkan subsidi yang diberikan kerajaan. Takkan semua orang nak dapat free kot! Kalau pegawai atau pesara kerajaan memanglah. Boleh dikatakan kos rawatan free terus, layanan first class. Kalau rakyat marhain seperti saya yang bekerja sendiri, bukan kakitangan kerajaan, layanan atas nasib, pengalaman saya lihat memang teruk. Ini pengalaman saya lihat sendiri. Nak kena petik nama vvip or bawak datang lagi bagus, barulah dapat layanan ok sedikit. Tidak dinafikan kos memang murah. Oleh itu sudah tentu ramai yang mendapatkan perkhidmatan mereka. Bila dah ramai kerja semakin banyak, semua akan jadi lambat, tak kiralah macammana keadaannya sekalipun, berdarah ke, patah ke, semua masuk que ok!. Mungkin kos rawatan tersebut memerlukan sedikit deposit bagi memudahkan proses rawatan tuan/puan juga.

Cth cas wad sebuah HOSPITAL KERAJAAN di KL:

Oleh sebab itu apa kata daripada kita merungut dan menyalahkan Hospital Kerajaan  adalah lebih baik kita bersedia lebih awal mencari jalan bagaimana nak mendapatkan rawatan dengan lebih baik di hospital swasta!

Sebenarnya caranya adalah melalui Perlindungan Takaful!!!

Dalam Plan Komprehensif Takaful PruBSN mengandungi 5 manfaat utama:

  1. Manfaat Kematian
  2. Manfaat Kemalangan
  3. Manfaat Sakit Kritikal
  4. Manfaat Rawatan Perubatan (Medical Card)
  5. Manfaat Simpanan

Pelan Takaful PruBSN ini serendah RM100 sebulan membolehkan tuan/puan mendapatkan rawatan secara percuma di mana-mana hospital panel Prudential di seluruh Malaysia. Walaupun terdapat juga hospital panel yang mengenakan deposit, tetapi sekurang-kurangnya bil rawatan tuan/puan akan ditanggung sepenuhnya oleh Takaful Prudential! Malah melalui plan ini juga, tuan/puan layak untuk mendapatkan elaun harian hospital sepanjang mendapat rawatan di hospital! Klik DISINI untuk ringkasan plan Takaful PruBSN!

Cth claim elaun!

 

OPSYEN

Kenapa biarkan diri kita hanya bergantung kepada hospital kerajaan sahaja? Tidakkah kita mahu diberi pilihan yang lebih baik? Adakah diri kita tidak layak masuk ke hospital swasta? Adakah kerana kita tidak mampu? Atau sebenarnya kita tak terfikir akan adanya ALTERNATIF?

Fikir-fikirkanlah, renung-renungkan kisah penganalisis jenayah Malaysia yang berbakat, saudara Kamal Affandi yang terpaksa mencari RM40,000 untuk menanggung kos bedahnya! Mujurlah ada mereka-mereka yang perihatin menghulurkan bantuan. Kita yang tidak ternama ni belum tentu lagi…kan?

Jadi berkorbanlah sedikit ketika sihat sebelum sakit… kos rawatan pasti meningkat saban tahun! Hubungi agen takaful anda sekarang! Kenali bagaimana takaful boleh membantu anda! Bila dah diwajibkan kerajaan nanti tak tahulahhhhhh!

______________________________________________________________________

Jika nak tahu lebih lanjut tentang PruBSN Takaful…jangan segan silu untuk hubungi kami Ghazali 019-9982092 atau Hidayah 019-9172092. Konsep yang kami pegang sangat mudah…kami terangkan sepenuhnya, dan selepas itu anda yang tentukan sendiri. Tanpa Paksaan Tanpa Desakan.. kerana apa? kerana kami percaya perlindungan kewangan/takaful perlu dibeli mengikut keperluan dan kemampuan anda tanpa sebarang paksaan dan tanpa sebarang desakan. Kami hormati keputusan anda. Untuk yang tinggal di sekitar Kuantan, Pekan atau Kemaman..boleh juga jumpa kami personally…kita keluar minum2..sembang2…just give us a call ;)

Resdung dan RM23,000!

Salam,

Semalam saya ada berjumpa dengan seorang rakan di sebuah shopping complex. Beliau merupakan seorang usahawan muda berjaya yang mempunyai sebuah syarikat percetakan yang maju dan kompetitatif secara online dan offline. Saya fikir, beliau antara usahawan melayu yang sangat-sangat berjaya dari segi penjenamaan dengan kualiti yang sangat bagus dari segi finishing product mahupun idea design. Jika nak kenal siapa dia boleh hubungi saya.

Selepas bertanya kabar saya berkongsi dengan rakan berkenaan bahawa saya sekarang merupakan agent akftif dalam PruBSN Takaful.

Sahabat saya itu rupanya salah seorang pelanggan PruBSN Takaful. Menariknya baru-baru ini beliau baru menjalani procedure di sebuah hospital pakar swasta di Kuala Lumpur yang bernilai RM23,000! Apa yang menariknya kos rawatannya adalah PERCUMA! Kerana ditanggung sepenuhnya oleh PruBSN Takaful!

Ceritanya bermula, apabila beliau sering mengalami sakit kepada yang kronik pada waktu pagi dalam beberapa hari seminggu. Ini menyebabkan gangguan terhadap jadual kerja beliau sebagai usahawan. Banyak kerja terpaksa bertangguh, banyak juga appointment terpaksa ditunda. Disebabkan bimbang jika masalah dialami itu merupakan sakit kronik beliau mengambil keputusan untuk melakukan medical check up di sebuah hospital swasta di tengah bandar Kuantan.

Hasil daripada laporan kesihatan beliau, doktor memaklumkan masalah bahawa beliau cuma mengalami gangguan pada saluran pernafasan ketika tidur dimana saluran pernafasan dibahagian hidung beliau tersumbat. Doktor memaklumkan ia berpunca daripada sakit resdung yang sedia ada. Rawatan di hospital swasta berkenaan memerlukan operation dan mengambil masa agak lama untuk pulih. Namun doktor memaklumkan ada satu rawatan alternatif yang baru dan hanya terdapat di sebuah hospital di Kuala Lumpur, tetapi kos rawatannya amatlah tinggi. Namun tidak memerlukan pembedahan, dan tidak perlu warded. Ia menggunakan teknologi balloon yang dumasukkan ke hidung dan membawa keluar cecair-cecair yang tidak berkenaan. Ini menarik minat rakan berkenaan dan beliau mula membuat sedikit research berkaitan.

Setelah membuat semakan dengan PruBSN Takaful terlebih dahulu, akhirnya rakan saya bersetuju untuk mendapatkan rawatan berkenaan kerana Prudential mengesahkan hospital swasta berkenaan merupakan panel Prudential dan sakit dialami berkenaan dicover oleh PruBSN Takaful. Selepas sahaja referral letters dari hospital swasta di kuantan dikeluarkan kepada hospital swasta di KL. Beliau terus mengambil rawatan berkenaan di KL. Procedure hanya mengambil masa 1 jam setengah sahaja. Tiada pembedahan dan beliau masih boleh melakukan aktiviti seperti biasa.

Beliau sangat bersyukur kerana mengambil PruBSN Takaful awal, beliau tidak perlu mengeluarkan kos sebesar itu untuk rawatan sakit kepala. Mana nak cari RM23,000? Lagi bertambah sakit kepada adalah! Habis modal berniaga katanya sambil tergelak besar. Sekarang tiada lagi sakit kepala seperti dahulu. Beliau memang menyokong agar lebih ramai lagi rakan-rakan mengambil takaful insuran sebagai persediaan akan datang. Apa yang penting MEDICAL CARD!!!

 

______________________________________________________________________

Jika nak tahu lebih lanjut tentang PruBSN Takaful…jangan segan silu untuk hubungi kami Ghazali 019-9982092 atau Hidayah 019-9172092. Konsep yang kami pegang sangat mudah…kami terangkan sepenuhnya, dan selepas itu anda yang tentukan sendiri. Tanpa Paksaan Tanpa Desakan.. kerana apa? kerana kami percaya perlindungan kewangan/takaful perlu dibeli mengikut keperluan dan kemampuan anda tanpa sebarang paksaan dan tanpa sebarang desakan. Kami hormati keputusan anda. Untuk yang tinggal di sekitar Kuantan, Pekan atau Kemaman..boleh juga jumpa kami personally…kita keluar minum2..sembang2…just give us a call ;)