Selekoh Perjalananan Hidup

Innalillahi wainnalillahirrajiunnn…

Kemalangan maut melibatkan sebuah kenderaan terbabas jatuh ke gaung. Jika dari Kuantan sebelum Esso Bkt Tajau.

Seorang pemandu dan 3 penumpang. Seorang meninggal dunia di tempat kejadian.

Siapa sangka dalam banyak2 selekoh merbahaya sepanjang jalan lama antara Kuantan dan Temerloh, kemalangan boleh berlaku disebuah jalan yang lurus?

Tetapi bila direnung memang menjadi kebiasaan dijalan yang lurus, kita sering terleka dan tidak bersedia untuk sebarang kemungkinan. .

Seperti kehidupan kita juga la kan. Permulaan jalanan kita dengan dilahirkan kedunia fana ini dan diakhiri kematian.  Sepanjang jalan penuh selekoh, setiap selekoh biasanya ada peristiwa penting.

Tapi semuanya pada kita seakan lurus walaupun sebenarnya selekoh tajam dengan onak berduri, ada yang panjang selekohnya dan ada yang pendek, semuanya kerana kita sudah BERSEDIA untuk menghadapi selekoh itu. Malah kita berusaha keras untuk melaluinya. Tetapi bagaimana kalau jalan yang lurus? Semuanya nampak ok tapi siapa yang tahu?

Sebenarnya di selekoh2 itulah berlaku peristiwa zaman belajar kita, perkahwinan kita, waktu kelahiran anak kita, kereta impian, rumah impian, umrah haji, simpanan dll. Semuanya memerlukan usaha keras titik peluh kita dengan bersungguh2. Yang kita sangka jalan lurus itu bukan lah bermakna kita boleh bersenang2 sepanjang masa. Malah ada dua peristiwa besar yang mungkin berlaku tak dijangka iaitu Masa Sakit atau Masa Kematian kita yang boleh berlaku bila2, sama ada diselekoh atau dijalan lurus.

Maka sejauh mana BERSEDIA kita untuk Masa Kematian dan Masa Sakit kita?

Jika Masa Sakit tiba di selekoh pertama lagi, bagaimana?

Mampukah kita menghabiskan seluruh selekoh hingga ke akhirnya?

Hubungi kami untuk mengetahui bagaimana persediaan terbaik untuk menghadapi semua selekoh dengan BERSEDIA!

400671_10152013758777205_1156831770_n

PruBSN Employee Benefit | Plan Manfaat Pekerja PruBSN

PruBSN Employee Banefit Flyers

Pekerja adalah aset sesebuah syarikat. Tanpa pekerja yang komited dan setia kepada syarikat, sudah tentu sukar untuk mencapai visi dan misi syarikat setiap tahun.

Bagaimana nak tingkatkan rasa kasih sayang pekerja kepada syarikat? Bukan berlu berbelanja berjuta-juta untuk hiburan semata-mata! Tak semestinya nak kena hantar pergi oversea setiap tahun! Back to basic, selain dari gaji apa yang sering dipertimbangkan? Ya, sudah tentu kebajikan pekerja! Semua pekerja mahukan majikan yang mengambil berat perihal kebajikan mereka lebih-lebih lagi tentang Cuti, Elaun, Bonus dan Perubatan mereka! Tetapi tidak banyak syarikat yang mampu menyediakan manfaat perubatan dimana setiap pekerja ada medikal kad! Jadi bagaimana ya, syarikat saya kecil sahaja!!!??? Buat permulaan untuk sebuah syarikat yang sedang berkembang, sekadar menyediakan rasa selamat, rasa dilindungi dan disayangi di syarikat tempat bekerja sudah bagus!!!

Rata-rata syarikat yang berjaya menyediakan manfaat perlindungan kepada pekerja menunjukkan sikap yang positif terhadap produktiviti syarikat. Pekerja sentiasa positif dan lebih gembira bekerja kerana mengetahui majikan mereka amat prihatin terhadap pekerja. Mereka merasa diperlukan dan dihargai syarikat, maka mereka pasti akan menghargai kembali.

Jadi bagaimana? Apa yang boleh Takaful PruBSN bantu?

Tahukah anda, Takaful PruBSN mempunyai satu produk untuk manfaat pekerja? Ia dikenali sebagai Takaful PruBSN Employee Benefit!

Dengan harga serendah RM38/setahun, majikan boleh menyediakan manfaat tambahan kepada pekerjanya bagi meningkatkan rasa taat setia kepada syarikat!

Jika syarikat anda mempunyai pekerja melebihi lima (5) orang, anda boleh memohon plan komprehensif ini daripada kami!!!

Hubungi saya sekarang juga! Whatsap terus pun boleh!

Ghazali Tajuddin 016(dash)9212982!

Berikut adalah anggaran kadar sumbangan seorang mengikut umur untuk Kelas Pekerjaan 1.

prubsn-employee-benefit-kadar-bayaran

 

Download PDF PruBSN Employee Benefit Booklet

#PrayForMH370

Malaysia Airlines MH370

 

8 March 2014, Malaysia dikejutkan dengan kehilangan pesawat MAS MH370 yang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing yang membawa 239 orang penumpang dan kakitangan MAS.

Sehingga kini pesawat berkenaan masih gagal dijumpai. Pihak berkuasa Malaysia dan antarabangsa giat berusaha mencari.

Malangnya ada sesetengah pihak tidak bertanggungjawab membuat spekulasi malah mempolitikkan isu ini.

Aduhhh korang ni. Asal boleh aje. Allah bagi petunjuk dengan hikmah, korang pusing 360 darjah!

Semoga Allah permudahkan segala urusan!

1975141_721914124526056_570265396_n

Sentap Kutu Babi!!!

Hahaha apa hal sentap kutu babi ni? Mestilah cerita menarik untuk dijadikan panduan dan pedoman kan? Sharing pengalaman seorang sahabat yang baru nak ambil Medikal Kad dengan saya baru-baru ini.

Begini ceritanya. Adalah seorang sahabat ni kerja jauh dari keluarga. Sebab bidang kerjanya dalam industri yang post nya tak banyak. Jadi terpaksala bekerja berjauhan. Setiap minggu kalau mampu, dia akan balik tgk anak dan isteri yang nun 200km jauhnya. Bukan mudah mencari rezeki kan. Itu belum kira shift malam or siang.

Jadi nak jadi cerita tiba2 pada suatu hari, ditakdirkan Allah sedang sibuk member ni bekerja, dengan suit safety bawah terik matahari ni, dia dapat panggilan emergency anaknya mengalami sakit telinga yang teruk. Anaknya menangis tak berhenti-henti kesakitan sambil memegang telinga. Isterinya memaklumkan telinga anaknya kelihatan merah dan membengkak. Mungkin ada binatang halus masuk. Kebetulan dirumah masa tu takde orang. Isteri pula tak boleh memandu. Risau punya pasal, terpaksalah emergency sahabat ni ambil cuti pulang ke kampung.

Continue reading

Bagaimana menguruskan kewangan dengan bijak?

 

Dapatkanlah segera plan perubatan takaful! Anda bukan sekadar melindungi diri anda dengan mendapatkan plan medikal kad terbaik dari PruBSN, malah anda melindungi simpanan masa depan anda dan keluarga anda! Rancanglah dengan bijak!

Fakta Takaful Islam Malaysia
1Takaful

 

CEO Takaful Prudential Menang Anugerah “The Asset Of Takaful CEO Of The Year 2013 Award”

pressrelease_ceo_of_2013_030713_3Maklumat lanjut: KLIK SINI

 

6.7 juta pemandu tanpa lesen?

Screenshot_2013-10-12-21-12-07

Biar betol. Ramainya!

Berhati-hati ya sahabat2 sekalian. Bila bawak kenderaan tanpa lesen amat merbahaya.

Kemalangan memanglah tak dapat dielakkan, tetapi kita kena berhati2 kerana impaknya jika disebabkan kecuaian kita akan merugikan kita. Jika kita sahaja takpelah, kalau melibatkan orang lain bagaimana?

Malah lagi malang dari sudut undang-undang pun kita rugi kerana kecuaian kita, kita juga boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Lebih parah bila timbul isu nak claim insuran tuan puan pula nanti!

Bukan tidak boleh claim. Tetapi banyak kerenahnya.

Begitu juga bila kita dengan sengaja melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti melanggar undang-undang yang lain. Kalau boleh elakkan demi kebaikan semua.

So sempena cuti raya haji ni! Pihak admin dan rakan2 ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Korban! Selamat bercuti! Berhati2 dijalan raya ok!

Primadona Kesayangan Malaysia Kak Yan Memerlukan Bantuan RM50, 000.

image

Sekadar berkongsi. Moga-moga ada yang sudi meringankan beban kak yan menanggung kos perubatan hospitalnya. Bukan mudah nak kumpul rm50,000 dalam keadaan kesihatan tidak mengizinkan dan faktor usia yang sudah lewat.

Kami pasti pada zaman aktif kak yan dulu, insuran mahal dan konvensional. Konvensional disini bermaksud pelaburannya mempunyai unsur-unsur gharar (ketidakpastian) dan maisir (judi). Sumbangan bulanan pula hangus jika tiada apa-apa berlaku pada diri yang diinsurankan. Sebab itu ramai yang tidak mahu mengambil insuran pada waktu itu. Ini yang menyebabkan ramai rakyat malaysia beragama islam terutamanya warga emas tidak mempunya pelan perlindungan insuran.

Berbeza dengan plan takaful sekarang yang mematuhi hukum syariah islam. Lebih-lebih lagi kini ada pelaburan yang membolehkan sedikit pulangan. Sekurang-kurangnya ada simpanan disamping diri dilindungi.

Kita generasi sekarang amat beruntung kerana berpeluang memilih plan takaful keluarga mengikut keperluan masing-masing. Itupun jika kita bertindak sekarang!

Kenapa pilih Takaful Prudential BSN?

Kenapa-takaful-prubsn

 

  • Semua produk Takaful PruBSN adalah HALAL. Semua plan yang terdapat dalam Takaful PruBSN merupakan plan yang mengikut garis panduan syariah Islam yang dipantau oleh Bank Negara Malaysia.
  • Plan Takaful PruBSN mempunyai PULANGAN/SIMPANAN atau lebih tepat CAPITAL GROWTH. Sebahagian sumbangan takaful anda akan dilaburkan dalam dana-dana syariah yang memberi pulangan sehingga 12%. Anda boleh bawa keluar Cash Value anda bila-bila masa tanpa tempoh matang!
  • Plan Takaful PruBSN adalah KOMPREHENSIFmerangkumi Manfaat Kematian, Sakit Kritikal, Kemalangan, Kad Perubatan dan Simpanan! Merangkami hampir semua risiko kehidupan!
  • Apabila anda memilih Takaful PruBSN, anda memilih plan yang FLEKSIBEL! Dari masa ke semasa sudah pasti anda akan dapatkan perlindungan yang lebih baik, oleh itu kami memastikan plan takaful anda lebih fleksibel untuk bagi memenuhi keperluan anda dimasa hadapan!
  • Kad Perubatan Takaful PruBSN dijamin “Auto-Renew” setiap tahun dan tidak boleh dibatalkan “Non-Cancelable”. Tak semua syarikat takaful mempunyai kelebihan sebegini. Mereka ada hak untuk membatalkan polisi anda apabila didapati anda claim berlebihan.
  • Elaun Hospital Takaful PruBSN adalah untuk rawatan di Hospital Kerajaan atau Hospital Swasta. Katalah elaun anda RM350 sehari, ada pesaing kami hanya berikan elaun kepada pesakit yang masuk hospital kerajaan sahaja.
  • Kebanyakan Hospital Pakar adalah panel Takaful PruBSN di seluruh Malaysia.
  • Bonus tanpa claim “Non-Claim Bonus”. Anda sihat? Tak pernah sakit? Kami berikan BONUS Tahunan!!!
  • Jika anda didapati mengidap Sakit Kritikal, sumbangan takaful anda akan dibayar oleh Takaful PruBSN PERCUMA. Tiada lagi pembayaran dari anda. Begitu juga pembayaran takaful anak anda. Tiada lagi pembayaran dan rawatan ditanggung sepenuhnya oleh Takaful PruBSN.
  • Kad Perubatan Takaful PruBSN adalah PRODUK KAMI, bukan pihak ke 3 seperti sesetengah syarikat lain yg boleh menyebabkan kesilapan dan melambatkan proses klaim anda!
  • Kad Perubatan Takaful PruBSN mempunyai limit perlindungan tertinggi sehingga RM2,500,000.00.
  • Takaful PruBSN telah diterajui oleh pakar industri insuran di Malaysia sejak 1924, dan semakin matang dalam perbankan dan pelaburan Islam. Ini menunjukkan komitmen kami dalam melindungi anda.

 

PruBSN Pengendali Takaful Terbaik (Asia) 2012

Klip berita ini dipetik daripada Buletin 1.30 TV3 bertarikh 24 Disember 2012 berkaitan pencapaian terkini yang dimenangi oleh PruBSN sebagai Pengendali Takaful Terbaik (Asia) 2012 dalam Anugerah Perniagaan & Kewangan Islam yang dianjurkan oleh CPI Financial berpangkalan di Dubai, Emeriah Arab Bersatu pada 5 Disember 2012 yang lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, En.Azim Mithani berkata anugerah ini adalah berdasarkan pencapaian kewangan syarikat yang mantap selain penghasilan produk-produk takaful yang berinovasi.