Kenapa perlu dapatkan Plan Perubatan Takaful seawal mungkin?

Kenapa Kena Ambil Awal

Imej diatas merupakan sebahagian surat daripada syarikat takaful kepada pelanggan yang sudah mempunyai masalah kesihatan.

Jujur saya katakan, berdasarkan pengalaman saya, masih ramai yang berlengah-lengah untuk mendapatkan Plan Perubatan Takaful. Jujur saya katakan betapa tertekannya mereka bila permohonannya telah ditolak disebabkan penyakit yang ada.

Masa berlalu tak menunggu kita. Setiap saat, semakin berusia kita. Semakin berusia, semakin berisiko kita untuk mengidap penyakit atau pun terlibat dalam kemalangan.

Ia mungkin berlaku atau pun tidak dalam kehidupan kita, tetapi kita harus berusaha untuk menyediakan diri menghadapi musibah dengan menguruskan risiko yang ada.

Plan Perubatan Takaful bukan penyelesaian masalah kesihatan kita, tetapi ia adalah alat bantu meringankan bebanan kita, seperti sebatang tongkat tempat berpaut bila cedera dikaki. Maka Plan Perubatan Takaful adalah “AIRBAG” kepada kewangan kita. Membantu kita meringankan kos perubatan kita.

Namun jika sudah sakit, sudah tentu sudah sukar untuk memohon Plan Perubatan Takaful, malah sesetengah kes permohonan ditolak.

Berikut beberapa kemungkinan terhadap permohonan takaful kita jika memohon apabila sudah sakit:

  1. PENAMBAHAN nilai sumbangan (caruman) bulanan.
  2. PENGECUALIAN sakit tersebut dalam perlindungan polisi takaful kita.
  3. PENANGGUHAN permohonan takaful tersebut ke satu tempoh yang ditetapkan.
  4. PENOLAKAN terhadap permohonan takaful tersebut, serta-merta tidak lulus.

Usah bertangguh, bertindaklah sekarang!

…………………………

Call/ sms/ Whatapps kami untuk perkongsian ilmu takaful:

Ghazali: 016.921.2092

Hidayah: 016.466.2092

PruBSN Takaful Servicing Agent

Kredit:  Grafik Sumbangan daripada: Mohd Hafiz Ruslan

Plan Perubatan Takaful Terbaik – Health Enrich PruBsn

Mari tonton video ini mengapa anda perlu consider kad perubatan takaful PruBSN!!!

 

Obesiti


malaysia-negara-obes

 

Mengikut kajian, sememangnya punca penyakit adalah disebabkan oleh pemakanan. Pemakanan yang berlebihan pula boleh membawa kepada obesiti, obesiti boleh mengundang banyak penyakit.

Kenapa topik obesiti? Kerana kami selaku perunding takaful kerap kali berhadapan dengan mereka yang ingin mengambil plan takaful medikal kad tetapi ingin menghadapi masalah obesiti.

Habis tu? Orang obes tak boleh ambil takaful kah? Bukan begitu, bila kita dalam kategori obes, kita ada potensi yang lebih tinggi kemungkinan akan menghadapi masalah berkaitan berat. Darah tinggi, kencing manis, stroke dan jantung adalah contoh penyakit yang biasa dihidap oleh mereka yang obesiti.

Setakat pengalaman saya dengan Takaful PruBSN, kebanyakan pemohon yang obes perlu melalui proses Medical Examination(ME) yang ditanggung sepenuhnya oleh Takaful PruBSN! Belum sign up lagi PruBSN dah keluar modal dulu untuk kita! Lihat betapa pentingnya tahap kesihatan kita sebelum ambil plan takaful.

Sesudah ME, akan ada beberapa kondisi permohonan kita seperti berikut:

  1. Loading – Sumbangan bulanan perlu ditambah sedikit disebabkan kita mempunyai risiko penyakit yang lebih tinggi. Tetapi ini cukup baik sebab masih cover jenis sakit kritikal
  2. Exclusion – Exclusions ni means dia memang tak nak cover terus sakit, sakit tertentu sahaja
  3. Loading & Exclusion
  4. Decline Benefit – Permohonan kepada benefit tertentu seperti Medikal Kad kita tak dipersetujui.
  5. Reject – Dia tak nak ambil kita terus sebagai customer. Ini biasanya kalau dah ada sakit. Memang sedih wooo nak bagitau kat prospek.

Jadi kalau kita lihat, bila obesiti ni paling ringan kena tambah bayaran bulanan sikit. Paling worst terus dia tak nak ambil permohonan kita. Tak perlu marah dan kecewa, apa kita perlu buat, kita usaha untuk perbaiki BMI kita semula. Bukan untuk orang lain pun.

Saya memang menyeru para pembaca yang mengalami masalah obesiti untuk berusaha mengurangkan berat masing-masing demi menjaga tahap kesihatan kita. Bukan setakat untuk memohon plan perubatan takaful, tetapi demi sebuah kehidupan yang lebih baik. InsyaAllah.

Prevention Better Then Cure.

BMI

 

…………………………

Call/ sms/ Whatapps kami untuk perkongsian ilmu takaful:

Ghazali: 016.921.2092

Hidayah: 016.466.2092

PruBSN Takaful

 

Kayu balak jatuh di jalan raya

Jarang kita lihat kejadian sebegini, tetapi biasa kita lihat kelemahan sistem pengangkutan jalan raya khususnya berkaitan dengan pengangkutan kayu balak. Rata-rata lori yang membawa muatan kayu balak ini tidak mengambil berat tentang keselamatan pengguna lain. Tiada ciri-ciri keselamatan langsung yang menjamin kayu balak ini diikat kukuh.

Bila berlaku kemalangan begini yang menjadi mangsa adalah driver lori yang mengikut arahan rakus bos masing-masing. Jika melibatkan orang awam bagaimana? Adakah kita cukup bersedia menghadapi kecuaian orang lain?

Kemalangan.
Kita cuai kita confirm kita kena, mereka cuai mungkin kita kena juga.

P/s: Gambar kemalangan berlaku di Pahang.

image

image

image

image

Selekoh Perjalananan Hidup

Innalillahi wainnalillahirrajiunnn…

Kemalangan maut melibatkan sebuah kenderaan terbabas jatuh ke gaung. Jika dari Kuantan sebelum Esso Bkt Tajau.

Seorang pemandu dan 3 penumpang. Seorang meninggal dunia di tempat kejadian.

Siapa sangka dalam banyak2 selekoh merbahaya sepanjang jalan lama antara Kuantan dan Temerloh, kemalangan boleh berlaku disebuah jalan yang lurus?

Tetapi bila direnung memang menjadi kebiasaan dijalan yang lurus, kita sering terleka dan tidak bersedia untuk sebarang kemungkinan. .

Seperti kehidupan kita juga la kan. Permulaan jalanan kita dengan dilahirkan kedunia fana ini dan diakhiri kematian.  Sepanjang jalan penuh selekoh, setiap selekoh biasanya ada peristiwa penting.

Tapi semuanya pada kita seakan lurus walaupun sebenarnya selekoh tajam dengan onak berduri, ada yang panjang selekohnya dan ada yang pendek, semuanya kerana kita sudah BERSEDIA untuk menghadapi selekoh itu. Malah kita berusaha keras untuk melaluinya. Tetapi bagaimana kalau jalan yang lurus? Semuanya nampak ok tapi siapa yang tahu?

Sebenarnya di selekoh2 itulah berlaku peristiwa zaman belajar kita, perkahwinan kita, waktu kelahiran anak kita, kereta impian, rumah impian, umrah haji, simpanan dll. Semuanya memerlukan usaha keras titik peluh kita dengan bersungguh2. Yang kita sangka jalan lurus itu bukan lah bermakna kita boleh bersenang2 sepanjang masa. Malah ada dua peristiwa besar yang mungkin berlaku tak dijangka iaitu Masa Sakit atau Masa Kematian kita yang boleh berlaku bila2, sama ada diselekoh atau dijalan lurus.

Maka sejauh mana BERSEDIA kita untuk Masa Kematian dan Masa Sakit kita?

Jika Masa Sakit tiba di selekoh pertama lagi, bagaimana?

Mampukah kita menghabiskan seluruh selekoh hingga ke akhirnya?

Hubungi kami untuk mengetahui bagaimana persediaan terbaik untuk menghadapi semua selekoh dengan BERSEDIA!

400671_10152013758777205_1156831770_n

PruBSN Employee Benefit | Plan Manfaat Pekerja PruBSN

PruBSN Employee Banefit Flyers

Pekerja adalah aset sesebuah syarikat. Tanpa pekerja yang komited dan setia kepada syarikat, sudah tentu sukar untuk mencapai visi dan misi syarikat setiap tahun.

Bagaimana nak tingkatkan rasa kasih sayang pekerja kepada syarikat? Bukan berlu berbelanja berjuta-juta untuk hiburan semata-mata! Tak semestinya nak kena hantar pergi oversea setiap tahun! Back to basic, selain dari gaji apa yang sering dipertimbangkan? Ya, sudah tentu kebajikan pekerja! Semua pekerja mahukan majikan yang mengambil berat perihal kebajikan mereka lebih-lebih lagi tentang Cuti, Elaun, Bonus dan Perubatan mereka! Tetapi tidak banyak syarikat yang mampu menyediakan manfaat perubatan dimana setiap pekerja ada medikal kad! Jadi bagaimana ya, syarikat saya kecil sahaja!!!??? Buat permulaan untuk sebuah syarikat yang sedang berkembang, sekadar menyediakan rasa selamat, rasa dilindungi dan disayangi di syarikat tempat bekerja sudah bagus!!!

Rata-rata syarikat yang berjaya menyediakan manfaat perlindungan kepada pekerja menunjukkan sikap yang positif terhadap produktiviti syarikat. Pekerja sentiasa positif dan lebih gembira bekerja kerana mengetahui majikan mereka amat prihatin terhadap pekerja. Mereka merasa diperlukan dan dihargai syarikat, maka mereka pasti akan menghargai kembali.

Jadi bagaimana? Apa yang boleh Takaful PruBSN bantu?

Tahukah anda, Takaful PruBSN mempunyai satu produk untuk manfaat pekerja? Ia dikenali sebagai Takaful PruBSN Employee Benefit!

Dengan harga serendah RM38/setahun, majikan boleh menyediakan manfaat tambahan kepada pekerjanya bagi meningkatkan rasa taat setia kepada syarikat!

Jika syarikat anda mempunyai pekerja melebihi lima (5) orang, anda boleh memohon plan komprehensif ini daripada kami!!!

Hubungi saya sekarang juga! Whatsap terus pun boleh!

Ghazali Tajuddin 016(dash)9212982!

Berikut adalah anggaran kadar sumbangan seorang mengikut umur untuk Kelas Pekerjaan 1.

prubsn-employee-benefit-kadar-bayaran

 

Download PDF PruBSN Employee Benefit Booklet

#PrayForMH370

Malaysia Airlines MH370

 

8 March 2014, Malaysia dikejutkan dengan kehilangan pesawat MAS MH370 yang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing yang membawa 239 orang penumpang dan kakitangan MAS.

Sehingga kini pesawat berkenaan masih gagal dijumpai. Pihak berkuasa Malaysia dan antarabangsa giat berusaha mencari.

Malangnya ada sesetengah pihak tidak bertanggungjawab membuat spekulasi malah mempolitikkan isu ini.

Aduhhh korang ni. Asal boleh aje. Allah bagi petunjuk dengan hikmah, korang pusing 360 darjah!

Semoga Allah permudahkan segala urusan!

1975141_721914124526056_570265396_n

Sentap Kutu Babi!!!

Hahaha apa hal sentap kutu babi ni? Mestilah cerita menarik untuk dijadikan panduan dan pedoman kan? Sharing pengalaman seorang sahabat yang baru nak ambil Medikal Kad dengan saya baru-baru ini.

Begini ceritanya. Adalah seorang sahabat ni kerja jauh dari keluarga. Sebab bidang kerjanya dalam industri yang post nya tak banyak. Jadi terpaksala bekerja berjauhan. Setiap minggu kalau mampu, dia akan balik tgk anak dan isteri yang nun 200km jauhnya. Bukan mudah mencari rezeki kan. Itu belum kira shift malam or siang.

Jadi nak jadi cerita tiba2 pada suatu hari, ditakdirkan Allah sedang sibuk member ni bekerja, dengan suit safety bawah terik matahari ni, dia dapat panggilan emergency anaknya mengalami sakit telinga yang teruk. Anaknya menangis tak berhenti-henti kesakitan sambil memegang telinga. Isterinya memaklumkan telinga anaknya kelihatan merah dan membengkak. Mungkin ada binatang halus masuk. Kebetulan dirumah masa tu takde orang. Isteri pula tak boleh memandu. Risau punya pasal, terpaksalah emergency sahabat ni ambil cuti pulang ke kampung.

Continue reading

Bagaimana menguruskan kewangan dengan bijak?

 

Dapatkanlah segera plan perubatan takaful! Anda bukan sekadar melindungi diri anda dengan mendapatkan plan medikal kad terbaik dari PruBSN, malah anda melindungi simpanan masa depan anda dan keluarga anda! Rancanglah dengan bijak!

Fakta Takaful Islam Malaysia
1Takaful

 

CEO Takaful Prudential Menang Anugerah “The Asset Of Takaful CEO Of The Year 2013 Award”

pressrelease_ceo_of_2013_030713_3Maklumat lanjut: KLIK SINI

 

6.7 juta pemandu tanpa lesen?

Screenshot_2013-10-12-21-12-07

Biar betol. Ramainya!

Berhati-hati ya sahabat2 sekalian. Bila bawak kenderaan tanpa lesen amat merbahaya.

Kemalangan memanglah tak dapat dielakkan, tetapi kita kena berhati2 kerana impaknya jika disebabkan kecuaian kita akan merugikan kita. Jika kita sahaja takpelah, kalau melibatkan orang lain bagaimana?

Malah lagi malang dari sudut undang-undang pun kita rugi kerana kecuaian kita, kita juga boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Lebih parah bila timbul isu nak claim insuran tuan puan pula nanti!

Bukan tidak boleh claim. Tetapi banyak kerenahnya.

Begitu juga bila kita dengan sengaja melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti melanggar undang-undang yang lain. Kalau boleh elakkan demi kebaikan semua.

So sempena cuti raya haji ni! Pihak admin dan rakan2 ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Korban! Selamat bercuti! Berhati2 dijalan raya ok!