Pampasan Kematian

cheque-pampasan

 

Diatas merupakan cheque bernilai RM41,955.54 yang merupakan pampasan kematian bagi salah seorang client Takaful Prudential BSN yang terlibat dalam kemalangan maut baru-baru ini di Kuala Terengganu.

Jangan sesekali menganggap, pampasan kematian ini adalah nilai nyawa kita. Sila faham dengan jelas, pampasan kematian adalah usaha dan ikhtiar kita apabila terjadi sesuatu ke atas diri kita, sekurang-kurangnya kita tinggalkan sesuatu bagi meringankan beban mereka yang kehilangan.

Hadith Riwayat Bukhari
“Tinggalkan anak dan isteri kamu dengan kesenangan
lebih baik dari tinggalkan mereka dalam keadaan
meminta-minta”

Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim
“Setiap daripada kamu adalah pemikut tanggungjawab
dan setiap kamu bertanggungjawab terhadap mereka
dibawah tanggungan kamu”

Surah Al-Baqarah Ayat 240
“Dan orang-orang yang (hampir) mati di antara kamu 
serta meninggalkan isteri-isteri mereka, iaitu di beri 
nafkah (saguhati) – makan, pakaian dan tempat tinggal 
hingga setahun lamanya, dan tidak di suruh pindah dari 
tempat tinggalnya. Kemudian jika mereka keluar (dari 
tempat tinggalnya dengan dengan kehendaknya sendiri) 
maka tidaklah kamu bersalah (wahai wali waris si mati) 
mengenai apa yang mereka (isteri-isteri itu) lakukan 
pada diri mereka dari perkara yang patut yang tidak 
di larang syarak itu dan ingatlah, Allah Maha Kuasa,
lagi Maha Bijaksana”

Allayarham baru sahaja mengambil takaful untuk dirinya dengan premium RM150 sebulan. Beliau baru sahaja mengambil takaful selama 3 bulan. Walaupun tidak sampai 120 hari Tempoh Menunggu, bagi kes kemalangan maut, coverage bermula sebaik sahaja borang dihantar bersama-sama bayaran pertama! Hanya rawatan bagi Sakit Spesifik sahaja yang bermula selepas 120 hari!!!

Bagaimana dengan diri kita? Adakah dengan menyerahkan segalanya kepada ketentuan Ilahi adalah yang terbaik atau tindakan kita sekarang adalah yang lebih diredhai Allah?

Wallahualam.

_____________________________________________________________________

Jika nak tahu lebih lanjut tentang PruBSN Takaful…jangan segan silu untuk hubungi kami Ghazali 019-9982092 atau Hidayah 019-9172092. Konsep yang kami pegang sangat mudah…kami terangkan sepenuhnya, dan selepas itu anda yang tentukan sendiri. Tanpa Paksaan Tanpa Desakan.. kerana apa? kerana kami percaya perlindungan kewangan/takaful perlu dibeli mengikut keperluan dan kemampuan anda tanpa sebarang paksaan dan tanpa sebarang desakan. Kami hormati keputusan anda. Untuk yang tinggal di sekitar Kuantan, Pekan atau Kemaman..boleh juga jumpa kami personally…kita keluar minum2..sembang2…just give us a call ;)

Insuran Penjawat Awam Beruniform

image

Baru-baru ini saya terbaca keratan akhbar diatas berkaitan soalan daripada pembaca tentang insuran kepada pekerja khususnya penguatkuasa terhadap risiko bekerja diluar waktu pejabat. Walaupun saya kurang pasti pada awalnya, tetapi berdasarkan jawapan Presiden Cuepacs, Dato Omar Osman, jelas menunjukkan belum ada lagi coverage insuran buat kakitangan beruniform yang bertugas diluar waktu pejabat. Adakah ini bermakna penguatkuasa yang menjalankan tugas untuk kerajaan menghadapi risiko yang tidak ditanggung oleh kerajaan?

Hurmmm. Ada pengalaman? Apa kata anda?

Bila sebut pasal kakitangan beruniform ni teringat saya kepada kecederaan yang dialami oleh seorang konstabel dalam penangkapan perogol bersiri yang dikenali sebagai Bentong Rambo. Konstabel Suhaimi Mohd Razali mengalami kecederaan yang agak teruk pada waktu bertugas waktu itu. Harap-harapnya beliau sembuh dengan segera.

image

Fatwa daripada JAKIM kepada pengamal insuran

Antara faktor kenapa kami hanya mempromosikan Takaful, dan bukan Insuran Konvensional adalah daripada fatwa yang dikeluarkan oleh jakim berikut:

“Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-89 yang bersidang pada 14 – 16 Disember 2009 telah membincangkan Hukum Mempromosikan Produk Insurans Konvensional Menurut Perspektif Syariah. Muzakarah berpandangan bahawa sistem takaful berlandaskan syariah sedang pesat berkembang dan memerlukan sokongan umat Islam dalam usaha untuk memartabatkan sistem muamalat Islam. Sehubungan itu, Muzakarah memutuskan bahawa orang Islam adalah dilarang mempromosikan produk insurans konvensional yang jelas berasaskan sistem riba. Walau bagaimanapun, pendapatan atau komisyen yang diterima dalam proses transisi dari sistem konvensional kepada takaful adalah dimaafkan.”

Sila rujuk laman web rasmi e-Fatwa JAKIM seperti dibawah

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-mempromosikan-produk-insurans-konvensional-menurut-perspektif-syariah

 

ZERO DEDUCTIBLE!

zero-deductible

Berita baik untuk anda!!!
PruBSN Takaful telah melancarkan satu plan medical card Deductible terbaru iaitu ZERO DEDUCTIBLE!!!

Pelan terbaru PruBSN Takaful ini akan membayar kesemua bill rawatan anda dan tiada lagi ko-takaful. Ya! Tiada ko-Takaful!!! Syarat-syaratnya ialah…

1. Kena amik plan TH2 200 dan ke atas.
2. Setakat ni hanya untuk plan dewasa sahaja. Untuk anak2 belum ada lagi.
3. Maximum Elaun Hospital adalah RM 200 sehari. Maksudnya 4 unit (rujuk manfaat hospital mengenai penerangan unit)….so, kalau kita gabungkan dengan manfaat medical cover, pun sama.

So apa tunggu lagi! Esok sudah 2013!!!

Lawati http://www.takaful-insurance.com.my/ untuk maklumat Takaful PruBSN terkini!

Carta Tempoh Menunggu

Takaful PruBSN Waiting Period

Salah satu faktor kenapa kita perlu ambil takaful seawal mungkin adalah kerana adanya tempoh menunggu. Semua jenis takaful termasuk Takaful PruBSN mempunyai tempoh menunggu masing-masing. Tempoh menunggu Takaful PruBSN adalah 120 hari sebelum kita boleh menggunakan Kad Perubatan yang dihantarkan bersama-sama polisi bagi sebarang sakit spesifik.

120 hari bukanlah suatu tempoh yang singkat, jarum jam tetap berdetik walau sekilas masa kita terfikir mahupun termenung sejenak teringat kepada mereka yang tersayang. Apa saja boleh berlaku dalam tempoh ini. Kami sentiasa mendoakan yang terbaik buat semua.

_____________________________________________________________________

Jika nak tahu lebih lanjut tentang PruBSN Takaful…jangan segan silu untuk hubungi kami Ghazali 019-9982092 atau Hidayah 019-9172092. Konsep yang kami pegang sangat mudah…kami terangkan sepenuhnya, dan selepas itu anda yang tentukan sendiri. Tanpa Paksaan Tanpa Desakan.. kerana apa? kerana kami percaya perlindungan kewangan/takaful perlu dibeli mengikut keperluan dan kemampuan anda tanpa sebarang paksaan dan tanpa sebarang desakan. Kami hormati keputusan anda. Untuk yang tinggal di sekitar Kuantan, Pekan atau Kemaman..boleh juga jumpa kami personally…kita keluar minum2..sembang2…just give us a call ;)

 

Antara rawatan Hospital Kerajaan & Swasta

Assalaikum w.t.h & Salam Sejahtera,

Baru-baru ni keluar dalam berita tv dan suratkhabar tentang seorang bekas tentera mengamuk di Hospital Kerajaan kerana gagal mendapatkan perkhidmatan bagi merawat isterinya yang sakit disebabkan tidak mampu membayar wang deposit / akses masuk.

Retak cermin kaunter tu. Jangan buat main2 lah dengan orang sakit. Kalau sakit gigi pun boleh bunuh org tau! Nasib baik tak kena amukm kalau idak lagi haru jadinya kan.

Sometimes yelah bila dah terbiasa tgk org sakit dan cedera, kita pun dah takde rasa apa dah. Tapi kena beringat juga yang menanggung tu bukan kita, tetapi mereka dan yang dikasihi mereka. Mungkin hari ini hari kita esok belum tentu ye… so sentiasalah prihatin sesama kita!

Tuan/puan yang dikasihi sekalian, sekarang ini tidak semua Hospital Kerajaan adalah percuma. Ada antara hospital kerajaan yang mengenakan pembayaran deposit sebelum mendapatkan rawatan tertentu. Dan sebenarnya ada je kos rawatan yang dikenakan untuk pesakit yang bukan kakitangan kerajaan. Berikut antara aduan pesakit di aduanrakyat.com.my

http://www.aduanrakyat.com.my/hospital-tengku-ampuan-rahimah-urus-pesakit-sambil-lewa

Tapi jangan pula kita bersangka buruk kepada Hospital Kerajaan. Kita kena faham, kos rawatan di Hospital Kerajaan tersangatlah rendah disebabkan subsidi yang diberikan kerajaan. Takkan semua orang nak dapat free kot! Kalau pegawai atau pesara kerajaan memanglah. Boleh dikatakan kos rawatan free terus, layanan first class. Kalau rakyat marhain seperti saya yang bekerja sendiri, bukan kakitangan kerajaan, layanan atas nasib, pengalaman saya lihat memang teruk. Ini pengalaman saya lihat sendiri. Nak kena petik nama vvip or bawak datang lagi bagus, barulah dapat layanan ok sedikit. Tidak dinafikan kos memang murah. Oleh itu sudah tentu ramai yang mendapatkan perkhidmatan mereka. Bila dah ramai kerja semakin banyak, semua akan jadi lambat, tak kiralah macammana keadaannya sekalipun, berdarah ke, patah ke, semua masuk que ok!. Mungkin kos rawatan tersebut memerlukan sedikit deposit bagi memudahkan proses rawatan tuan/puan juga.

Cth cas wad sebuah HOSPITAL KERAJAAN di KL:

Oleh sebab itu apa kata daripada kita merungut dan menyalahkan Hospital Kerajaan  adalah lebih baik kita bersedia lebih awal mencari jalan bagaimana nak mendapatkan rawatan dengan lebih baik di hospital swasta!

Sebenarnya caranya adalah melalui Perlindungan Takaful!!!

Dalam Plan Komprehensif Takaful PruBSN mengandungi 5 manfaat utama:

  1. Manfaat Kematian
  2. Manfaat Kemalangan
  3. Manfaat Sakit Kritikal
  4. Manfaat Rawatan Perubatan (Medical Card)
  5. Manfaat Simpanan

Pelan Takaful PruBSN ini serendah RM100 sebulan membolehkan tuan/puan mendapatkan rawatan secara percuma di mana-mana hospital panel Prudential di seluruh Malaysia. Walaupun terdapat juga hospital panel yang mengenakan deposit, tetapi sekurang-kurangnya bil rawatan tuan/puan akan ditanggung sepenuhnya oleh Takaful Prudential! Malah melalui plan ini juga, tuan/puan layak untuk mendapatkan elaun harian hospital sepanjang mendapat rawatan di hospital! Klik DISINI untuk ringkasan plan Takaful PruBSN!

Cth claim elaun!

 

OPSYEN

Kenapa biarkan diri kita hanya bergantung kepada hospital kerajaan sahaja? Tidakkah kita mahu diberi pilihan yang lebih baik? Adakah diri kita tidak layak masuk ke hospital swasta? Adakah kerana kita tidak mampu? Atau sebenarnya kita tak terfikir akan adanya ALTERNATIF?

Fikir-fikirkanlah, renung-renungkan kisah penganalisis jenayah Malaysia yang berbakat, saudara Kamal Affandi yang terpaksa mencari RM40,000 untuk menanggung kos bedahnya! Mujurlah ada mereka-mereka yang perihatin menghulurkan bantuan. Kita yang tidak ternama ni belum tentu lagi…kan?

Jadi berkorbanlah sedikit ketika sihat sebelum sakit… kos rawatan pasti meningkat saban tahun! Hubungi agen takaful anda sekarang! Kenali bagaimana takaful boleh membantu anda! Bila dah diwajibkan kerajaan nanti tak tahulahhhhhh!

______________________________________________________________________

Jika nak tahu lebih lanjut tentang PruBSN Takaful…jangan segan silu untuk hubungi kami Ghazali 019-9982092 atau Hidayah 019-9172092. Konsep yang kami pegang sangat mudah…kami terangkan sepenuhnya, dan selepas itu anda yang tentukan sendiri. Tanpa Paksaan Tanpa Desakan.. kerana apa? kerana kami percaya perlindungan kewangan/takaful perlu dibeli mengikut keperluan dan kemampuan anda tanpa sebarang paksaan dan tanpa sebarang desakan. Kami hormati keputusan anda. Untuk yang tinggal di sekitar Kuantan, Pekan atau Kemaman..boleh juga jumpa kami personally…kita keluar minum2..sembang2…just give us a call ;)

Resdung dan RM23,000!

Salam,

Semalam saya ada berjumpa dengan seorang rakan di sebuah shopping complex. Beliau merupakan seorang usahawan muda berjaya yang mempunyai sebuah syarikat percetakan yang maju dan kompetitatif secara online dan offline. Saya fikir, beliau antara usahawan melayu yang sangat-sangat berjaya dari segi penjenamaan dengan kualiti yang sangat bagus dari segi finishing product mahupun idea design. Jika nak kenal siapa dia boleh hubungi saya.

Selepas bertanya kabar saya berkongsi dengan rakan berkenaan bahawa saya sekarang merupakan agent akftif dalam PruBSN Takaful.

Sahabat saya itu rupanya salah seorang pelanggan PruBSN Takaful. Menariknya baru-baru ini beliau baru menjalani procedure di sebuah hospital pakar swasta di Kuala Lumpur yang bernilai RM23,000! Apa yang menariknya kos rawatannya adalah PERCUMA! Kerana ditanggung sepenuhnya oleh PruBSN Takaful!

Ceritanya bermula, apabila beliau sering mengalami sakit kepada yang kronik pada waktu pagi dalam beberapa hari seminggu. Ini menyebabkan gangguan terhadap jadual kerja beliau sebagai usahawan. Banyak kerja terpaksa bertangguh, banyak juga appointment terpaksa ditunda. Disebabkan bimbang jika masalah dialami itu merupakan sakit kronik beliau mengambil keputusan untuk melakukan medical check up di sebuah hospital swasta di tengah bandar Kuantan.

Hasil daripada laporan kesihatan beliau, doktor memaklumkan masalah bahawa beliau cuma mengalami gangguan pada saluran pernafasan ketika tidur dimana saluran pernafasan dibahagian hidung beliau tersumbat. Doktor memaklumkan ia berpunca daripada sakit resdung yang sedia ada. Rawatan di hospital swasta berkenaan memerlukan operation dan mengambil masa agak lama untuk pulih. Namun doktor memaklumkan ada satu rawatan alternatif yang baru dan hanya terdapat di sebuah hospital di Kuala Lumpur, tetapi kos rawatannya amatlah tinggi. Namun tidak memerlukan pembedahan, dan tidak perlu warded. Ia menggunakan teknologi balloon yang dumasukkan ke hidung dan membawa keluar cecair-cecair yang tidak berkenaan. Ini menarik minat rakan berkenaan dan beliau mula membuat sedikit research berkaitan.

Setelah membuat semakan dengan PruBSN Takaful terlebih dahulu, akhirnya rakan saya bersetuju untuk mendapatkan rawatan berkenaan kerana Prudential mengesahkan hospital swasta berkenaan merupakan panel Prudential dan sakit dialami berkenaan dicover oleh PruBSN Takaful. Selepas sahaja referral letters dari hospital swasta di kuantan dikeluarkan kepada hospital swasta di KL. Beliau terus mengambil rawatan berkenaan di KL. Procedure hanya mengambil masa 1 jam setengah sahaja. Tiada pembedahan dan beliau masih boleh melakukan aktiviti seperti biasa.

Beliau sangat bersyukur kerana mengambil PruBSN Takaful awal, beliau tidak perlu mengeluarkan kos sebesar itu untuk rawatan sakit kepala. Mana nak cari RM23,000? Lagi bertambah sakit kepada adalah! Habis modal berniaga katanya sambil tergelak besar. Sekarang tiada lagi sakit kepala seperti dahulu. Beliau memang menyokong agar lebih ramai lagi rakan-rakan mengambil takaful insuran sebagai persediaan akan datang. Apa yang penting MEDICAL CARD!!!

 

______________________________________________________________________

Jika nak tahu lebih lanjut tentang PruBSN Takaful…jangan segan silu untuk hubungi kami Ghazali 019-9982092 atau Hidayah 019-9172092. Konsep yang kami pegang sangat mudah…kami terangkan sepenuhnya, dan selepas itu anda yang tentukan sendiri. Tanpa Paksaan Tanpa Desakan.. kerana apa? kerana kami percaya perlindungan kewangan/takaful perlu dibeli mengikut keperluan dan kemampuan anda tanpa sebarang paksaan dan tanpa sebarang desakan. Kami hormati keputusan anda. Untuk yang tinggal di sekitar Kuantan, Pekan atau Kemaman..boleh juga jumpa kami personally…kita keluar minum2..sembang2…just give us a call ;)

Pembentangan Bajet 2013

Korang mesti dah update berkaitan Bajet 2013 “Bajet Sejahtera”. Semua orang menanti bajet yang dibentangkan oleh Dato Sri Najib baru-baru ni especially rakan2 yang berkhidmat dengan kerajaan yang menanti pemgumuman bonus!

So saya ucapkan tahniah kepada semua dengan pengumuman Bonus 1.5 bulan untuk semua kakitangan kerajaan. Tahniah sekali lagi! Berbelanjalah dengan bijak, jangan dihabiskan dengan membeli gajet-gajet elektronik yang berlambak di pasaran. Menabunglah di ASB atau melaburlah dalam industri Emas. Selain itu kerajaan juga mengumumkan Bantuan Rakyat 1 Malaysia 2 (BR1M 2.0), ada diskaun PTPN, ada rebat telefon bimbit dan macam-macam lagilah. Sungguh meriah dan terasa beruntung menjadi rakyat malaysia!!!

Untuk ahli politik, ini bermakna, PRU13 dah makin hampir.  Pakatan Pembangkang pun dah bentang bajet. Bahang makin terasa. Semua orang menanti juga pilihanraya kali ini.

Sebagai seorang agen takaful insuran, saya terperasan walaupun agak kecil, beberapa langkah kerajaan yang memberi signal positif  terhadap kepentingan insuran terhadap rakyat.

Dalam BAJET SEJAHTERA 2013 dapat kita lihat Dato Seri Najib mengumumkan beberapa skim perlindungan berkelompok untuk anggota tentera dan polis.

Dalam masa yang sama turut diwujudkan adalah skim insuran berkelompok untuk nelayan dan petani bagi menjaga kebajikan mereka.

Sedangkan sebelum ini kerajaan telah perkenalkan Teksi Rakyat 1 Malaysia (TR1MA) seperti yang saya ada post sebelum ini.

Jadi jelas daripada setiap rancangan kerajaan sekarang ini pasti, akan dimasukkan skim insuran untuk pihak yang terlibat. Pasti akan dimasukkan perancangan kebajikan untuk kesihatan rakyat.

Ini juga menunjukkan kerajaan mula sedar kepentingan insuran, kerajaan mula sedar kepentingan takaful kepada rakyat. Malah kerajaan mungkin sedar KOS RAWATAN PERUBATAN YANG SEMAKIN TINGGI yang perlu ditanggung oleh rakyat. Sehingga ada yang jatuh bankrap dan muflis disebabkan oleh hutang rawatan kesihatan.

Berikut adalah keratan akhbar berkaitan BAJET SEJAHTERA 2013.

Inilah kenyataan yang ramai masih tidak sedar, kita membanting tulang, mengerah keringat untuk menyimpan dan menabung simpanan untuk mengejar impian namun  kita tidak sedar dan terlupa untuk bersedia untuk sebarang musibah yang kita tidak tahu.

Ada beza insuran hayat, insuran kesihatan dan insuran kelompok. Jika tidak, masakan kerajaan dalam proses mengkaji untuk mewajibkan semua penduduk Malaysia mempunyai insuran kesihatan masa depan? Anda harus faham dengan jelas apa coverage setiap jenis insuran ini.

Mungkinkah kerajaan mewajibkan insuran seperti negara-negara lain di Jepun dan US? Segalanya mungkin! Nah silakan…

Bersediakah kita untuk hari esok??? Terserah pada anda untuk menilainya. Apa yang pasti semakin ditangguh semakin tinggi nilai premium atau sumbangan anda!

______________________________________________________________________

Jika nak tahu lebih lanjut tentang PruBSN Takaful…jangan segan silu untuk hubungi kami Ghazali 019-9982092 atau Hidayah 019-9172092. Konsep yang kami pegang sangat mudah…kami terangkan sepenuhnya, dan selepas itu anda yang tentukan sendiri. Tanpa Paksaan Tanpa Desakan.. kerana apa? kerana kami percaya perlindungan kewangan/takaful perlu dibeli mengikut keperluan dan kemampuan anda tanpa sebarang paksaan dan tanpa sebarang desakan. Kami hormati keputusan anda. Untuk yang tinggal di sekitar Kuantan, Pekan atau Kemaman..boleh juga jumpa kami personally…kita keluar minum2..sembang2…just give us a call ;)

Keep update by joining our email newsletter!

Get latest takaful insurance information just by joining our email newsletter!

Just enter your email address in the box right up at your screen!

* Dapatkan info terkini berkaitan takaful dengan menyertai berita email kami! Cuma isikan alamat email anda dikotak disebelah kanan atas ini!

Thank you,

Admin.

 

PruBSN Kekal Yakin Kekal Peneraju – Go Go PruBSN!

Kenapa Tak Boleh Claim?

kenapa-tak-boleh-claim

Dapatkan maklumat lebih jelas disini http://www.takaful-insurance.com.my/kenapa-tak-boleh-nak-claim-insuran/